joi, 1 martie 2012

Cum sa ai un sistem audio de calitate acasa

Cu cat optezi pentru sisteme audio mai performante, cu atat vei avea mai mult de lucru cu ele, pentru simplul fapt ca au mult mai multe optiuni, care nu vor fi folosite la maxim daca nu-ti faci timp, cateva ore, pentru a le aduce la adevarata lor valoare. Setarile de fabrica ale sistemelor de sunet nu sunt adesea foarte atent realizate, iar multi utilizatori au impresia ca aceste sisteme high end, pe care probabil au platit foarte mult, functioneaza pe aceleasi principii ca si boxele simple de calculator, plug and play. Nimic mai eronat, pentru ca aceste sisteme sunt mult mai “mofturoase” si pentru a te bucura de ele trebuie sa-ti dai silinta ceva mult. Nu te speria, nu e nimic foarte complicat, iar in caz ca nu te descurci, poti apela oricand la cei de la care ai cumparat echipamentul pentru ajutor. Asadar, niste sfaturi foarte utile sunt:

  • Orice receiver de sistem audio vine cu un meniu cu multe optiuni. Asigura-te ca receiverul are informatiile corecte despre marimea boxelor (stanga, dreapta, lateral), pentru ca receiverele nu sunt mereu sincronizate cu sistemul de boxe, fiind folosit pentru o gama mai larga de sisteme oferite de acel producator. Apoi, asigura-te ca boxele se afla la acelasi nivel- fiecare boxa va rula acelasi sunet si in mod normal nu ar trebui sa faci diferenta intre cele trei semnale.
  • Asigura-te ca fiecare cablu merge unde trebuie: poate pare comic, dar e printre cele mai comune probleme pe care utilizatorii le au. Daca vei conecta un cablu la mufa gresita, sunetul va fi incomplet (sau nu va fi deloc!), asa ca e mai bine sa verifici de doua ori inainte sac hemi pe cineva sa te ajute si daca nu e prea greu, sa mentii zona cu cabluri bine organizata.
  • Ajusteaza sub-wooferul: Nivelul bassului e de obicei greu de nimerit, dar cu putina atentie poti sa gasesti frecventa potrivita. Cel mai simplu e sa dai bassul mai tare sau mai incet, dar asta nu rezolva mereu problema, pentru ca trebuie luat in calcul, pentru un sunet optim, si genul de boxe difuzoare pe care le ai- functia crossover, care optimizeaza calitatea sunetului, trebuie ajustata in functie de boxe si distanta lor fata de sub-woofer.
  • Nu tine boxele pe dulapuri sau intre carti, in biblioteca. Montandu-le pe perete sau pe standuri dedicate le va imbunatati drastic calitatea sunetului, care nu va fi astfel obstructionat de nimic. In plus, boxele trebuie sa se afle la o distanta egala de zona in care te afli, altfel balansul va scade calitatea auditiei. De asemenea, pe cat posibil, boxele trebuie sa fie pozitionate cat mai aproape de nivelul urechii, deci undeva mai sus de 1-1.2m de podea.
  • Orice detaliu conteaza cand vine vorba de sunet. De exemplu, daca ai in camera multe oglinzi, multe geamuri, sunetul s-ar putea sa fie putin “pitigaiat”- ce poti face pentru a balansa asta e sa pui un covor mai gros in camera si o draperie peste geamuri, care vor mai echilibra putin calitatea reverberatiilor.
  • Cablurile “vrac” te vor lasa balta la un moment dat, asa ca e mai bine sa investesti in cabluri bune (poate chiar profesioniste) cat mai rapid. Calitatea si durabilitatea lor sunt net superioare performantei cablurilor care “vin” cu boxele sau sistemul de amplificare.
  • Daca ai nevoie de mai mult volum pentru sistem, poti conecta un amplificator separat, dar asigura-te ca receiverul are toate iesirile necesare pentru asta. 
  • E cel mai bine ca boxele sa fie din acelasi “set”: Chiar daca poti functiona si cu un sistem carpit, in care satelitii sunt de feluri diferite, daca vei face un efort si vei cumpara un set complet, vei sesiza o imbunatatire semnificativa a calitatii. 

  • amplificator, difuzoare

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu